19-8-2013
Debat- en speechcursus bij het Flevodebat in Lelystad
Lees verder >>>

16-4-2011
Debatteren is een Noodzaak Financieel Dagblad
Lees verder >>>

27-10-2010
De DebatAcademie: Mark Rutte is de beste debater
Lees verder >>>

29-3-2009
Gijs Weenink over opstappen Geert Wilders uit het Kamerdebat
Lees verder >>>

  27-10-2010

De DebatAcademie: Mark Rutte is de beste debater

Rutte uitgeroepen tot de beste debater bij het debat over de regeringsverklaring

De 18 trainers en debatleiders van de DebatAcademie hebben Mark Rutte uitgeroepen tot beste debater. Zowel bij de regeringsverklaring als in het debat zet hij een nieuwe debatstijl neer die zich onderscheidt in helderheid en duidelijkheid. De trainers en debatleiders vinden Rutte een verademing na acht jaar Balkenende. Balkenende was de premier die bekend stond vanwege zijn onduidelijke uitspraken, ontwijkgedrag bij de beantwoording van vragen en zijn onwrikbare standpunten.

Rutte toont zich een waar debater met respect voor zijn opponenten. Hij maakt duidelijk op welke punten hij het eens is met de fractieleiders uit de oppositie en welke niet. Geduldig legt hij keer op keer uit hoe het exact zit. Verder worden er duidelijke toezeggingen gedaan.

 

Rutte zet met zijn nieuwe en heldere debatstijl het debat in de Tweede Kamer op een hoger niveau. Halsema en Pechtold volgen ook zijn methodiek om duidelijk te maken op welke punten ze het eens zijn en op welke punten oneens. “We agree to disagree” zoals in debaterskringen de veel geciteerde woorden van John Wesley klinken.

 

Een debat gaat altijd over de punten waarbij de partijen het oneens zijn. Daarbij is het handig dat eerst duidelijk is op welke punten de opponenten het eens zijn, de zogenaamde common ground.

Roderik van den Bos (senior debattrainer); Hij debatteert zoals Mohammed Ali het al eens uitdrukte; ”Dance like a butterfly and sting like a bee”.

 

De DebatAcademie riep bij de algemene beschouwingen van 2009 Mark Rutte al eerder uit als beste debater, omdat hij daar als leider van de oppositie liet zien dat Balkenende was uitgeregeerd. Daar legde Rutte de basis voor zijn huidige premierschap. Na die algemene beschouwingen gaf Balkenende aan dat hij uit vorm was.

 

De trainers en debatleiders van de DebatAcademie zijn ook blij dat Rutte met een minderheidskabinet zijn beleidsvoorstellen en wetten met wisselende meerderheden door de beide Kamers moet zien te halen. De debatten zullen weer spannend worden en zullen worden gevoerd op inhoud en niet op basis van coalitie-afspraken. Het primaat komt daar te liggen waar het hoort; in de Tweede Kamer. De democratische controle van het parlement zal geen wassen neus meer zijn, zoals dat altijd wel het geval was bij meerderheidskabinetten. Wederom een verademing.

 

 

Telefoon:
020 - 44 70 146
terug naar boven >