19-8-2013
Debat- en speechcursus bij het Flevodebat in Lelystad
Lees verder >>>

16-4-2011
Debatteren is een Noodzaak Financieel Dagblad
Lees verder >>>

27-10-2010
De DebatAcademie: Mark Rutte is de beste debater
Lees verder >>>

29-3-2009
Gijs Weenink over opstappen Geert Wilders uit het Kamerdebat
Lees verder >>>

  29-3-2009

Gijs Weenink over opstappen Geert Wilders uit het Kamerdebat


GEERT WILDERS MAAKT CRUCIALE FOUT DOOR WEG TE LOPEN
Geert Wilders baarde opzien door weg te lopen uit het debat over de aanpak van de crisis. Deze actie veroorzaakte in de Haagse politiek enige paniek. De media leken overtuigd dat het weglopen hem opnieuw meer zetels in de peilingen zou opleveren Wat ook bleek uit peilingen van Maurice de Hond).            
Geert Wilders en zijn fractie liepen donderdag weg toen zij meenden te horen dat ze geen invloed hadden op de crisismaatregelen. Dit omdat hij uit de woorden van Pieter van Geel meende op te maken dat de coalitiepartijen daar geen ruimte voor zouden geven.  
Maar wat is de rol van een oppositiepartij in het parlement? Waarom debatteren we in het parlement als een partij zich bij voorbaat nooit door het politieke debat en de argumenten in de Kamer laat overtuigen? In het debat in het parlement is nog nooit een politieke partij van standpunt veranderd. Nog nooit heeft de PvdA gezegd; "wat D66 daar zegt, zijn we  het helemaal mee eens: we laten ons standpunt vallen en stemmen met D66 mee". Partijen stemmen in de Tweede Kamer altijd wat ze voorafgaand aan het Kamerdebat hebben besloten en verkondigd.
Debatteren doen ze niet om elkaar te overtuigen, maar een debat wordt gehouden voor het publiek (publieke tribune, pers en camera's) Zo interrumpeerde Jan Marijnissen in de Kamer altijd in de richting van de camera en niet in de richting van de spreker achter de katheder. In het Kamerdebat laten de partijen aan de kiezers zien waar ze staan en waarom ze voor of tegen het voorstel zijn, en indien ze tegen zijn wat hun eventuele alternatief is. Tijdens het debat wordt het voorstel getoetst en de argumenten gewogen. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie het debat gewonnen heeft.
Marc Rutte heeft als oppositieleider niet de illusie dat hij het kabinetsbeleid zal veranderen. Maar hij kan door middel van het debat wel laten zien wat het VVD-alternatief is voor het voorstel. En als kiezers zijn voorstel goed vinden (en als dat vaker gebeurt), dan is er een kans dat die kiezers de volgende keer VVD stemmen.
De meest succesvolle politicus is dus diegene die de meeste (zwevende) kiezers in vier jaar tijd aan zich weet te binden. Tot nu toe is Wilders daar, volgens de peilingen, het beste in geslaagd. Toen Wilders in de Kamer zei dat hij Minister Vogelaar knettergek noemde was dat niet iets waarmee hij andere partijen wilde overtuigen, maar dat was om kiezers te mobiliseren (Kiezers, u vindt het toch ook een vreemde uitspraak dat de Islamitische cultuur over 50 jaar onderdeel uitmaakt van de Nederlandse cultuur…?).     
Kortom, Wilders weet onvoldoende wat de rol van de oppositie is in een democratisch debat. Door weg te lopen hebben Wilders en zijn fractie zichzelf de mogelijkheid ontnomen om het publiek in het debat te overtuigen van hun standpunten, argumenten en visie. Door weg te lopen, nam hij niet meer deel aan het debat en kon hij niet meer laten zien dat zijn argumenten en oplossingen sterker zijn dan die van de regering.

Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie en voormalig Amsterdamse gemeenteraadslid voor het CDA

 

Gijs Weenink over aftreden van Vogelaar in het AD (AD 15/11/08)Politici struikelen zelden over de inhoud, maar meestal over hun manier van optreden, zegt Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. Hij noemt als voorbeeld staatsecretaris Linschoten van Sociale Zaken, die in de jaren '90 struikelde. De Kamer dacht uiteindelijk: "buig jij maar met je arrogante hoofd." Vogelaar sneuvelde nu doordat ze, vooral in de media, 'zo ontzettend stuntelt', stelt Weenink. De PvdA heeft een 'enorm risico' genomen door haar in die gemene Haagse slangekuil te gooien'. "Ze leek een topper, met haar commissariaten en carriere in de vakbeweging. Maar politiek is zoveel gemener! Ze bijten je strot af. Als buitenstaanders minster worden, gaan er altijd een of twee onderuit. Alleen wie, voorspel dat maar eens." Minder gevaar loop je met bewindspersonen die al Kamerlid zijn geweest. Camiel Eurlings van Verkeer bijvoorbeeld. Weenink:"Die wist wat hem te wachten stond". Een 'vreemde eend' als Vogelaar had meteen begeleiding moeten krijgen. "Investeer onmiddelijk in media- en debattraining, stel een coach aan bij wie ministers altijd terecht kunnen."

Telefoon:
020 - 44 70 146
terug naar boven >