ESSENT DEBATACADEMIE TOERNOOI 2010

Impulse!, de jongerenvereniging van Essent, organiseert in samenwerking met de DebatAcademie op 25 maart 2011 vanaf 15.00 uur het 4e Essent DebatAcademie Toernooi. Wegens het overweldigende succes van vorig jaar, is besloten ook dit jaar een debattoernooi te organiseren.

Waar?
Het debattoernooi wordt gehouden bij Essent op het
Willemsplein 4 te Den Bosch.

Voor wie?
Young Professionals tot 36 jaar met een HBO- of WO- achtergrond.

Waarom?
Debatteren is leuk maar ook ontzettend leerzaam. Jezelf presenteren, argumenteren, kritisch luisteren, snel reageren en overtuigen zijn elementen die in de dagelijkse communicatie een grote rol spelen, en in het speldebat grondig getraind worden.
Daarnaast is dit een mooi moment kennis te maken met Young Professionals van andere bedrijven.

Masterclass voor beginners en gevorderden
Mocht je geen of weinig ervaring hebben met debatteren, dan is dat geen probleem. Om de vaardigheden onder de knie te krijgen en te verbeteren, is er voorafgaand aan het toernooi een Masterclass Debatteren. De masterclass wordt verzorgd door onder andere Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie en Roderik van den Bos, de meest ervaren debattrainer van Nederland.

Programma
De masterclass begint om 15:30 uur en duurt tot 17:00 uur. Na de masterclass zal er een broodjesbuffet klaar staan en gaat het toernooi van start. Professionele juryleden van de DebatAcademie zullen zorgdragen voor een eerlijk toernooiverloop. Het toernooi wordt rond 22:30 uur afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.


Meer informatie?
Heeft u vragen? Bel Gijs Weenink (DebatAcademie) 06-24646328.

Tot op 25 maart in Den-Bosch!

Essent DebatAcademie toernooi 2011
Werk je bij een ministerie, of is jouw Young Professionalvereniging lid van ICA en wil je graag (beter) leren debatteren? Ben je op zoek naar een gezellige gelegenheid om kennis te maken met mensen uit het bedrijfsleven en de overheid door deel te nemen aan een debattoernooi? Meld je dan aan voor het Essent DebatAcademie Toernooi 2011.                           

Het Essent DebatAcademie Toernooi is een jaarlijks terugkerend debatevent, met masterclasses (trainingen voor beginnende en gevorderde debaters) en een wedstrijd, waaraan deelgenomen wordt door werknemers van bedrijven en ministeries. Het toernooi is op 25 maart 2011. 's Middags geven trainers van de DebatAcademie masterclasses, waarin de fijne kneepjes van het debatteren bijgebracht worden en ’s avonds is er gelegenheid om het geleerde meteen in de praktijk te brengen tijdens het debattoernooi. Tussendoor is er catering aanwezig en is er natuurlijk ruimschoots gelegenheid om de andere deelnemers beter te leren kennen. De deelname is volledig kosteloos, maar aangezien het aantal plaatsen beperkt is, moet je je wel van tevoren aanmelden. Dit kan door de button op de site aant te klikken en je gegevens op het formulier in te vullen. Geef daarbij ook de naam van je organisatie aan.

 Programma

Programma Essent DebatAcademie Toernooi en Masterclasses 25 maart 2011: Wilhelmsplein 4 Den Bosch 

15.00-15.30 uur             Ontvangst deelnemers Masterclasses

15.30-17.00 uur             Masterclass en beginnerstrainingen

16.30-17.00 uur             Ontvangst deelnemers & juryleden

17.00-18.00 uur       Broodjesbuffet

18.00-18.15 uur             Ontvangst deelnemers & juryleden

18.15–18.30 uur             Voorbereidingen ronde 1

18.30-19.00 uur             Debatronde 1

19.00-19.15 uur             Voorbereidingen ronde 2

19.15-19.45 uur             Debatronde 2

19.45-20.00 uur             Voorbereidingen ronde 3

20.00-20.30 uur             Debatronde 3

20.30-21.00 uur       Pauze

21.00-21.10 uur             Bekendmaking finalisten

21.10-21.30 uur             Voorbereidingstijd finalisten & borrel

21.30-22.00 uur       Finale met Lagerhuisdebat

22.00-22.15 uur       Uitslag finale en prijsuitreiking                 

Reglement Essent DebatAcademie Toernooi 2011

Parlementair debatteren

 De teams
Het debat wordt gevoerd tussen een voorstanders- en een tegenstandersteam. Beide teams bestaan uit twee personen. De voorstanders verdedigen de stelling. De tegenstanders moeten het verhaal van de voorstanders aanvallen en aan de jury en het publiek laten zien dat het niet klopt.

Opzet
De eerste voorstander geeft in zijn opzetbeurt aan, waarom hij/zij voor de stelling is.  De tegenstander zal gedurende 3 minuten trachten de argumenten van de regering (voor) te weerleggen, en komt met eigen argumenten. Tijdens de opzetbeurt van de regering en oppositie dienen alle argumenten waarvan de partijen zich zullen bedienen door hen genoemd te worden.

Verweer
Na beide opzetbeurten voert de tweede spreker van de voorstanders de eerste verweerbeurt. In 3 minuten probeert hij de argumenten van de oppositieleider te weerleggen. Daarna doet de tweede spreker van de tegenstanders hetzelfde, maar dan om de zaak van de tegenstanders te bepleiten en die van de voorstanders aan te vallen.

Conclusie
Het debat eindigt met een conclusie van beide partijen door de derde spreker. Hierbij voeren de tegenstanders het eerst het woord en sluiten de voorstanders het debat af met een samenvatting en conclusie. In deze conclusies wordt een overzicht gegeven van het verloop van het debat; er mogen in deze beurt geen nieuwe argumenten naar voren worden gebracht. Tijdens het hele debat zijn time-outs niet toegestaan.

Schematisch
Schematisch ziet een debat er als volgt uit:
1. Eerste voorstander         opzetbeurt                           3 minuten
2. Eerste tegenstander       opzetbeurt                           3 minuten
3. Tweede voorstander       verweerbeurt                        3 minuten
4. Tweede tegenstander     verweerbeurt                        3 minuten
5. Eerste tegenstander        samenvatting en conclusiebeurt      3 minuten
6. Eerste voorstander          samenvatting en conclusiebeurt      3 minuten

Interrupties
Tijdens alle beurten mag de luisterende partij de spreker vragen stellen. Door te gaan staan en een hand op het hoofd te leggen, verzoekt hij om de gelegenheid een vraag te stellen. De spreker kan hem het woord geven, maar mag de vraag ook weigeren. Gebruikelijk is dat tijdens een speech in ieder geval één interruptie wordt toegestaan. De vraag moet kort (maximaal 15 seconden) en enkelvoudig zijn. Over het antwoord mag niet gediscussieerd worden. Tijdens de vijftien seconden interruptietijd mag de spreker de vragensteller onderbreken en/of afkappen wanneer hem dat uitkomt. Gedurende de interruptie wordt de tijd stil gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Telefoon:
020 - 44 70 146
terug naar boven >