Gijs Weenink

Gijs Weenink portret

Gijs Weenink (1969) is als directeur van de DebatAcademie gespecialiseerd in het leiden en presenteren van debatten, congressen en bijeenkomsten ten behoeve van multinationals, NGO’s en ministeries. Training van nationale en internationale politici en mensen uit het bedrijfsleven is ook onderdeel van de kernactiviteiten van de DebatAcademie.

Het debat speelt een centrale rol in de loopbaan van Gijs. In 1992 richtte hij de Nederlandse Debat Vereniging op, waarna hij als voorzitter het debatteren in Nederland heeft gestimuleerd door het oprichten, adviseren en trainen van debatverenigingen, het organiseren van toernooien en het opzetten van een landelijke competitie. Hij nam deel aan internationale toernooien zoals de Oxford Intervarsity en de Wereldkampioenschappen in Cork (1996) en Athene (1997) en hij was  vertegenwoordiger voor Nederland in de World Debating Council. Hij was vier jaar Amsterdams gemeenteraadslid (2002-2006). Eind jaren negentig richtte hij de DebatAcademie op.

Debatleider voor organisaties

  • Gijs heeft diverse (inter-)nationale debatten geleid voor bijvoorbeeld ASML, Ahold, Compaq, KLM, KPMG, Oracle, Nuon, het Rode Kruis, Unicef, Unilever, de Europese Commissie, de Belastingdienst, de Voedsel en Waren Autoriteit, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken.
  • Voor Unilever leidde hij debatten met 250 managers uit meer dan 30 Europese landen, en voor ASML leidde hij twee strategiedebatten met meer dan 2500 man publiek.
  • Voor de Directie Natuur van het Ministerie van  Landbouw (circa 80 mensen) heeft hij een debat geleid over positionering, strategie en toekomst van de Directie.
  • Voor de Europese Commissie leidde Gijs een debat met 170 deelnemers uit meer dan 30 landen over mogelijkheden om te komen tot gezamenlijk Europees exportbeleid.

Politiek en goede doelen

  • Als vrijwilliger traint hij politici (waaronder parlementariërs) in Oost-Europa voor de Eduardo Frei Foundation, de Konrad Adenauer Stiftung en het Robert Shuman Institute in Boedapest. Zo trainde hij politici uit Estland, Polen, Rusland, Oekraïne, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Moldavië, Macedonië, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Hercegovina, Servië, Montenegro, Georgië en Turkije.
  • Voor het Rode Kruis, Save the Children en Unicef leidde hij drie debatten als voorbereiding op de VN-kindertop.

Door het voorbereiden van debatten in de afgelopen jaren is Gijs Weenink vertrouwd geraakt met een variëteit aan onderwerpen. Zo is hij gespecialiseerd in strategie, positionering, maatschappelijk verantwoord ondernemen, energie en voedselveiligheid. Zijn omvangrijke kennis en ervaring over deze onderwerpen is samengevat is zijn boek Durf te kiezen.